diumenge, 28 de novembre del 2010

CiU VENÇ LES ELECCIONS

Artur Mas serà el nou president de la Generalitat de Catalunya. Així ho han decidit els sufragistes que han anat a votar avui als col·legis electorals. Convergència i Unió ha sumat un total de 1.198.010 vots en el conjunt del territori català, la qual cosa es tradueix en 62 escons a l’hemicicle. La coalició política no ha aconseguit la majoria absoluta però la seva victòria es fa encara més evident amb el fet que totes les comarques catalanes l’han volgut guanyadora.

Si analitzem els resultats convergents respecte dels obtinguts el 2006, veiem que el partit de Mas ha sumat 14 escons més. Els vots per circumscripcions s’han repartit de la manera següent: la província que més ha fet confiança a CiU ha estat Lleida, en un 46,93%, mentre que els barcelonins, amb un 36,85%, ha resultat la menys convergent. Girona i Tarragona, 45,16% i 39,37% respectivament, també han donat vencedor a Mas.

Dels més de cinc milions de votants cridats a les urnes, el 18,32% (570.361 catalans) ha confiat en el PSC, gairebé deu punts menys que les passades eleccions parlamentàries. El partit de José Montilla ha obtingut més suport de nou a la demarcació de Barcelona. En canvi, els votants que menys han confiat en els socialistes han estat els gironins, mentre que l’any 2006 foren els lleidatans.

Els set partits que conformaran el nou Parlament català són, per tant, CiU (62 escons), PSC (28), PP (18), ICV-EUiA (10), ERC (10), SI (4) i C’s (3). En relació a les passades votacions de la Generalitat, els clars vencedors, a banda dels convergents, ha estat el Partit Popular, que ha passat a ser la tercera força política del Parlament. En canvi, el tripartit ha estat molt damnificat, en especial, l’esquerra independentista. Això no obstant, el partit de Joan Laporta, Solidaritat Catalana apareix per primera vegada a la política catalana com una força independentista més. Ciutadans ha conservat els tres escons de la passada legislatura.

Si no hi ha canvis, el Parlament estarà conformat per un 59% de diputats i 41% de diputades. La franja d’edat majoritària dels diputats és entre 30 i 50 anys (56%), seguida per la d’entre 50 i 70 (41%). Els diputats d’entre 20 i 30 anys només representen el 3% de l’hemicicle parlamentari. A més, dels 135 diputats el 60% repeteixen escó, mentre que el 40%, 54 diputats, ocupen el lloc al Parlament per primera vegada.

Dades ofertes pel web del diari Ara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada