dijous, 21 d’octubre del 2010

LA UAB ACULL L'EBU TRAINING 2010

L’Assemblea de l’EBU Training d’enguany arriba a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de l’Autònoma. Representants de televisions d’arreu d’Europa assisteixen al congrés per debatre la capacitat de competir dels mitjans de comunicació públics.

Facultat de Ciències de la Comunicació, Universitat Autònoma de Barcelona.

L’acte, organitzat per la European Broadcasting Union, ha portat una àmplia representació dels principals mass media públics d’Europa. Els amfitrions de l’Assemblea seran el Gabinet de Comunicació i Eduació i l’Institut de Ràdio Televisió Espanyola.

El Degà de la Facultat,
Josep M. Català, ha inaugurat les dues jornades amb un discurs en el qual ha destacat la importància de l’ètica i d’una comunicació ecològica. El catedràtic José Manuel Pérez-Tornero, professor de la universitat i director del Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB, ha valorat el canvi d’actitud, de pensament i del mètode de treball, així com el coratge com els elements necessaris per sortir de la crisi. La presentació ha conclòs amb Marta Abat, responsable de les relacions internacionals de RTVE, que ha obert les portes als futurs professionals de la comunicació.

Les sessions del matí d’aquest dijous 21 d’octubre han començat amb força minuts de retard i amb problemes tècnics.
Donald-Iain Brown, de la BBC d’Escòcia, ha actuat com a moderador del debat, i Julien Schiess ha permès la interacció entre els experts i els estudiants mitjançant el blog oficial de l’Assemblea.

La primera sessió del dia ha reunit als professionals de la comunicació Rune Haug (
NRK, Noruega) i Charles Runcie (BBC, Regne Unit). La secció d’esports de RTVE també ha estat representada en aquest primer debat, titulat “Think like a sportsman” i orientat al periodisme esportiu.

Els participants de la primera sessió, moderats per Brown.

El noruec Haug, que treballa amb quatre dels millors esportistes del seu país, ha remarcat la necessitat que esportistes i periodistes aprenguin un dels altres. El següent en oferir la seva posició ha estat Runcie, després de guanyar-se el públic local amb una captatio benevolontiae sobre la victòria del F.C. Barcelona en el partit contra el F.C. Copenhaguen. El periodista anglès ha volgut insistir en la importància d'un aprenentatge constant, la motivació i el rigor.

El representant de RTVE ha afegit que la clau de l'èxit és una bona oferta de continguts. Preguntat per quins aspectes poden els altres departaments aprendre del d'esports, ha al·ludit al treball en equip per aconseguir el millor. Rune Haug ha respost a aquesta pregunta amb quatre fonaments essencials: bona organització, flexibilitat, passió i diversió i atrevir-se a cometre errors.

El moderador Brown també ha preguntat als tres experts què cal fer per introduir canvis i que els programes no es repeteixin. RTVE busca noves estratègies, sobretot gràfiques, per innovar, mentre que NRK destaca l'adaptació al desenvolupament de la societat, és a dir, ser on és la gent i usar plataformes digitals com Facebook i Twitter.

Els tres participants d'aquest primer debat han coincidit que el departament d'esports és un dels més competitius, sinó el que més. Els periodistes esportius volen aconseguir les millors històries i els millors comentaris, segons Rune Haug, que considera la competència extremament important.

D'esquerra a dreta, Schiess, Kraan, Brown i Gubbay.

La segona sessió de la jornada s'ha centrat en els mitjans socials, protagonitzada per Jens Kraan (NOS News, Països Baixos) i Alex Gubbay (BBC News, Regne Unit). Kraan ha iniciat el debat i ha comentat que el deure del periodista és ser a tot arreu sempre i per tothom. Actualment, això és més fàcil amb les noves xarxes socials.

Alex Gubbay ha reconegut que els mitjans de comunicació no poden ignorar els mitjans socials. Aquestes plataformes, ha continuat, estan canviant la manera que el periodisme connecta amb l'audiència, i ofereixen un immens ventall d'oportunitats.

La interacció amb el públic ha permès que tant els assistents al congrés com els que l'han seguit vie Internet hagin tingut l'oportunitat de preguntar com treballen en les seves respectives televisions públiques.

La primera jornada conclourà amb dues sessions dedicades al futur de les tecnologies i a l'ensenyament i la competició en els llocs de treballs. El proper divendres tindrà lloc la segona jornada que anirà orientada al canvi que s'han de plantejar les organitzacions per poder competir, l'aprenentatge en una radiodifusió pública i la manera com els professionals poden treballar conjuntament per fer créixer la creativitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada