divendres, 21 de gener del 2011

FACULTAT DE CIÈNCIES DE LA COMUNICACIÓ

Jaume Reixach encoratja al futur periodista: “Combat contra la censura”

El director d’El Triangle va protagonitzar la conferència “Periodisme d’investigació”
del passat dilluns a l’Aula Magna
a
a
El director i fundador del setmanari El Triangle, Jaume Reixach, va animar als estudiants de primer curs de Periodisme a lluitar contra la censura, en la conferència “Periodisme d’investigació” del passat dilluns, dirigida pel professor de la facultat Pepe Rodríguez. L’acte també va comptar amb les intervencions del periodista d’El Periódico Antonio Baquero i d’Elisenda Villena, detectiva privada de l’agència Método 3. La xerrada va completar-se amb l’entrega del Premi “Sabueso con método” d’enguany a tres alumnes de la universitat.

Reixach es va mostrar crític amb el fet que “persones com el Comte de Godó” ostentin càrrecs importants a empreses periodístiques i alhora formin part de la directiva d’una empresa bancària. El periodista va afegir, en aquesta direcció, que els directors dels mitjans de comunicació no estimen la professió i la manca de vocació fa que aquests empresaris prenguin decisions i deixin de publicar continguts per interessos financers, econòmics o polítics.

En una intervenció, Rodríguez va definir el periodisme d’investigació com “una caixa d’eines per fer bon periodisme”, ja que, en paraules del professor, “saber investigar permet fer un periodisme més bo”. Rodríguez va aconsellar als alumnes sobre què ha de tenir un bon periodista d’investigació i va assegurar que la clau està en els coneixements i en la capacitat analítica, crítica i sintètica. L’especialització, va prosseguir el periodista, és “essencial” a banda de la vessant generalista.

D’altra banda, Reixach va manifestar que el periodisme és “una vocació per poder canviar el món”. El director d’El Triangle va mostrar l’amor per la professió periodística al llarg de tota la conferència: “El nostre fi és sentir la nostra feina, vibrar amb la gent quan anem a cobrir mobilitzacions”. Per Reixach, la llibertat de dir i informar és més important que guanyar-se la vida i que el periodisme “ha de canviar la realitat plena de desigualtats, injustícies i corrupció, perquè es deu a la societat i ha de ser compromès, actiu”. En resposta a una pregunta del públic, Reixach va pronunciar: “No estem sols”, en referència als milers de periodistes que han perdut la vida en defensa de la veritat.

Reixach i Rodríguez van coincidir que en el periodisme d’investigació s’han de donar “noms i cognoms” i indagar en “les relacions i interessos”. Tots els participants de la jornada van manifestar la gran importància de les fonts. Antonio Baquero va sostenir que les fonts “és el més complicat del periodisme i cal guanyar-se la seva confiança”. Baquero també va manifestar-se a favor d’un periodista que se sàpiga autogestionar i pugui fabricar la investigació de principi a fi.

La detectiva privada convidada va equiparar la professió d’investigador privat amb la d’un periodista d’investigació. Tanmateix, Villena va diferenciar un i altre ofici amb l’objectiu que persegueixen: la publicació, en el cas del periodista, o un client privat, en el cas dels detectius. També, la conferenciant va manifestar: “La investigació privada és més professional que el periodisme, perquè el periodista només té els límits de l’ètica i el codi penal”. Aquestes declaracions van crear polèmica entre l’audiència de la xerrada. La detectiva, però, va assegurar que el periodisme d’investigació és “la joia de la corona de la professió”.

El professor Rodríguez va voler motivar als alumnes que van assistir a l’acte: “Tothom val per fer periodisme d’investigació; tots podem tenir les eines i la metodologia per investigar i realitzar un bon periodisme”. En aquesta línia, Rodríguez va voler posar d’exemple els seus alumnes i la feina “molt bona, molt digna” que han demostrat amb els seus resultats.

Villena, en representació de Método 3, va entregar el Premi “Sabueso con método” abans de finalitzar la segona sessió de la jornada. Les guardonades van ésser Noemí Badrenas, Susanna Cases i Elena Domingo pel seu treball d’investigació Amposta, el pacte no escrit, realitzat durant el curs acadèmic 2009-2010 a l’assignatura “Periodisme d’Investigació” donada per Pepe Rodríguez.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada